Halasi Waldorf Egyesület

2023. június 10. szombat
Margit, Gréta

Holnap
Barnabás, Barna, Barabás
napja lesz.

Rudolf Steiner: Léleknaptár

"10. Nyári magasságokra hág fel a Nap sugárzó lénye, s távoli térségeibe veleszáll az emberi érzésem. Sejtve támad bennem egy érzés, s tompán hirdeti nékem: Megtudod majd egykoron: Megérzett most téged egy isteni lény."

Három kiskunhalasi szülőpár összefogásával, szervezőmunkájával és álmodni merésével 2015. október 22-én a Csipkeházban száz fő részvételével zajlott a gondolatindító Waldorf iskola és óvoda első megbeszélése.

A tervezett 2,5 óra hamar és jó hangulatban telt, nem volt kihasználatlan idő, hiszen számos kérdés, tapasztalat hangzott el. A résztvevők között az érdeklődő szülők mellett pedagógusok, óvónők és Waldorf pedagógusok is jelen voltak. 

Az előadáson Csó Gábor a kiskunhalasi szervezést indító szülők nevében (Csóné Gábor Mariann, Tóth Zoltán, Tóth-Cornea Vera, Balla Zsolt és Molnár Edina Viktória) mutatta be az iskolát, a kezdeményezést és a célokat. Elmondta, hogy a Waldorf iskolák Magyarország legdinamikusabban növekvő alternatív iskolai hálózata, amely nem a speciális nevelési igényű gyermekek iskolája (úgy mint bármelyik másik iskolában, ide is járhatnak az osztálylétszám 10%-ának megfelelően). Választ kaptunk, hogy miért választ egyre több szülő gyermeke számára Waldorf-intézményt, és miért van hazánkban 30 iskola, ennél is több óvoda, és mintegy 600 Waldorf-pedagógus. Elmondta, hogy ezen iskolák teljesen más elveken működnek, s hogy a csoport leghamarabb 2018. szeptemberére tudja megvalósítani az iskola létrehozását, óvodára ez időpont előtt már van lehetőség.

 

Feketéné Csikós Szilvia a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője és osztálytanítója egy nagyon meggyőző, interaktív előadás tartott a módszerről, ahol egy másodikos osztály ritmikus matematika feladatába is belecsöppenhettek a résztvevők és ahol bizton állítom, hogy sokan elhasaltak. Beszámolt arról hogy mitől ilyen sikeres ez a pedagógia, mit kínál és mit vár el, milyen szociális életet képes teremteni, mely összetartó, egymást segítő közösséggé formálja a családokat, gyermekeket, tanárokat.

Betekintést engedett, hogy hogyan lehet öröm a tanulás, szorongás nélkül, és miért várják már a szünetekben a Waldorf-gyerekek az iskolakezdést.

Képet kaptunk, hogy milyenek a felvételi és továbbtanulási lehetőségek, milyen tévhitek, előítéletek kapcsolódnak hozzá, és mi a valóság?

Természetesen a pedagógia teljes körű bemutatására ez az idő nem volt elegendő, és nem is volt ez cél, hiszen a tervezzük további előadások szervezését, közösségépítését, összejöveteleket a témával kapcsolatosan.

A találkozónak fontos pontja volt, hogy egy Waldorf iskolába járó gyermek anyukája és egy másik gyermek apukája miként nyilatkoztak az oktatásról.

 

Örömmel veszünk minden kedvelést a Facebook-on, minden ajánlást, információ továbbadást, vagy bármilyen ötletet, javaslatot, segítséget, felajánlást!

Nagy szükség van rá, hogy minél több családhoz eljusson a kezdeményezés híre!

 

A rendezvényünkön jelenlévőknek ezúton is szeretnénk megköszönni az aktív részvételt, és mindenkit biztatunk, hogy kövessék továbbra is a Facebook oldalunkat, ahol az aktualitások, a szervezéssel kapcsolatos hírek megosztása mellett folytatjuk a pedagógiával kapcsolatos ismeretterjesztést is.

Azokon túl, akik eljöttek a találkozóra minden érdeklődőt kérünk, vegyék fel velünk a kapcsolatot, hiszen szeretnénk tudni, kikre számíthatunk az intézményalapító munkában (vagy akár csak érdeklődőként).

 

Megfelelő igény esetén rendszeres műhely-munka indul a Waldorf-pedagógia (óvoda és iskola) témakörében.

 

A műhely célja:

- alapok lerakása egy kiskunhalasi Waldorf-intézmény (óvoda és iskola) létrehozásához!

- igények, szándékok, lehetőségek felmérése

- Waldorf közösségalkotás, alapító társak keresése

- a Waldorf-pedagógia és a Waldorf-intézmények bemutatása

 

A műhely programjai (tervek szerint):

- meghívott előadók, akiktől információkat szerezhetsz, és akikről leolvashatod, milyen ember a Waldorf-pedagógus

- beszélgetés meghívott Waldorf-iskolás diákokkal, tanárokkal

- művészeti és kreatív foglalkozások

- beszélgetések, bemutatók, vetítések, stb.

 

Időpontok: a jelentkezők igényei szerint 2-3 havonta